interior: Restaurant Mani

  • Type interior, design, lighting, montreal

Detail of vine-like chandelier

Design development sketches

BEFORE and AFTER

BEFORE and AFTER

The new owners requested a renovation of the back part of the large restaurant with a unique lighting. The renovation was minimal in scope- the existing columns, the furniture, layout were to remain. The focus was on brightening of the existing space and creating a light installation in main dining area. Some walls were removed, the ceiling brought back to its original height, a large window installed, ventilation ducts and electricity improved, the front of the bar redone and the original floors exposed and finished and the existing solid oak panels and doors were reused.

The main design element is a vine-like chandelier installation that is intended to intertwine with pothos ivy vine plants growing in the sunlight of the new south facing window. This lighting design is a unique concept developed for this project and a prototype for further exploration.

Location: Montreal
Area: 400 sq.ft
Built by: P.N Laurentide
Lighting design and fabrication: carina rose design (assistance by Alex Walker)
End of project: 2010

Detail of vine-like chandelier