interior: Hospital entrance

The cafe counter with service kitchen concealed behind wood panel sliding door

Design development sketch

BEFORE and AFTER

The reception desk

The reception desk

The florist shop workspace

The florist shop workspace

This is an interior renovation of the Montreal General Hospital’s 6th floor entrance including a new café and service kitchen, a flower shop, a reception desk and a storage space for wheel chairs.

The 1950s hall had been altered over the years and the original upper mezzanine was enclosed with box like projections. The project’s goal was to make the space more uniform, warm, inviting, and to draw the attention down. The new layout is configured for smooth circulation through the often crowded hall. The curved counters of the reception and café emphasize the flow and motion of the daily bustle and stand in contrast with the square ceiling panels.

The cream and green marbles are chosen to blend in with the original existing interior, the wood adds warmth with a natural glow in the brightly lit space and the stainless steel details add durability. The wood panels are veneered over straw panels with low VOC, a first in a Montreal hospital setting.

Collaboration with: Architem architects
Client: Women’s Auxiliary
Location: Montreal
Area: 2500 sq.ft
End of project: 2003

The cafe counter with service kitchen concealed behind wood panel sliding door